Tove Marika Jansson oli suomenruotsalainen kirjailija, jonka syntymästä olisi tullut tänä vuonna 100 vuotta. Janssonia pidetään muumien äitinä, ja näistä sympaattisista peikoista hänet tunnetaan ympäri maailman. Muumikirjojen lisäksi Jansson oli myös filosofian tohtori ja hänet tunnettiin myös taidemaalarina sekä sarjakuvataiteilija joka hallitsi myös pilapiirustukset.

Tove oli taiteilijaperheen tytär, ja myös kaksi hänen nuorempaa veljeä suuntautuivat taiteelliselle alalle. Hänen isänsä oli kuvanveistäjä Viktor Jansson ja äitinsä Signe Hammarsten-Jansson. Hän vietti paljon aikaa lapsuudessaan myös Ruotsissa, jossa hänen äidin puolen sukulaiset asuivat. Heillä itsellään oli asunto Helsingissä Katajanokalla, jossa asui paljon myös muita taiteilijoita. Jopa heidän ateljeeasuntonsa entinen asukas oli taidemaalari Hugo Simberg.

Jo nuorena Toven taiteelliset kyvyt näkyivät. Teini-ikäisenä hän julkaisi ensimmäiset piirustuksensa ja aloitti avustajana pilalehdessä Garmia, jossa hänen äitinsä oli myös töissä. 14-vuotiaana Tove teki ensimmäisen kirjansa Sara och Pelle och Neckens bläckfiskar, joka tosin julkaistiin vasta vuonna 1993, kun Tove julkaisi muitakin nuorena tekemiään töitään.

Muumit saivat ideansa jo 30-luvulla, ja ensimmäisen muumikirjansa Muumit ja suuri tuhotulva Jansson kirjoitti ja kuvitti keskellä talvisotaa, vuosien 1939 ja 1940 välillä. Kirja julkaistiin vuonna 1945 Söderström & Co:n toimesta, ja sen ruotsalainen nimi oli Småtrollen och den stora översvämningen. Tästä lähti muumitarinoiden aikakausi, joita ilmestyi niin kuvakirjoina kuin proosanakin ja niitä julkaistiin sanomalehdissä myös sarjakuvina, yhteensä 1500 strippiä. Jansson oli boheemi luonne ja suvaitsevainen ja tämä välittyi myös muumeissa, ja näissä tarinoissa on käsitelty monen laisia aiheita yksinäisyydestä alkoholiin, riittämättömyydestä kuolemaan. Voidaan jopa puhua muumifilosofiasta, ja tämän takia varmaan muumit ovat onnistuneet sulattamaan myös aikuisten sydämet, ei pelkästään lasten. Eivätkä muumit ole pelkästään ilmiö vain Suomessa, vaan niitä on käännetty 45 kielelle. Niistä on tehty tv-sarjoja, muumit ovat nähty valkokankaalla ja teatterilavoilla. Niiden kuvia painetaan tekstiileihin ja astioihin, ja muumimukit ovat suosittu keräilykohde.

Myöhemmällä iällä Jansson ryhtyi julkaisemaan myös enemmän aikuisille tarkoitettua kirjallisuutta sekä keskittyi uudelleen kuvataiteisiin. Jansson sai urallaan monia arvostettuja kirjallisuuden palkintoja kuten Valtion kirjallisuuspalkinnon useastikin. Hän oli myös tunnettu seksuaalisesta suuntautumisestaan ja asui yhdessä taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa.